Sök produkt

9 intressanta fakta om potatis!

Potatisen är en fascinerande grönsak med en rik historia och många användningsområden runt om i världen. Den fortsätter att vara en viktig del av människors kost och kulturer över hela jorden.

  1. Potatisen har sitt ursprung i Anderna i Peru, där den odlades för över 7 000 år sedan. Den spreds senare till Europa genom spanska upptäcktsresande på 1500-talet.
  2. Potatis är en utmärkt källa till vitamin C, kalium och kostfiber. Den innehåller också en mängd olika B-vitaminer och andra viktiga näringsämnen.
  3. Det finns tusentals olika potatissorter runt om i världen, varav några är unika för specifika regioner. Varje sort har sina egna smak- och texturkarakteristika.
  4. Potatis har odlats i rymden. År 2015 odlade astronauter på den internationella rymdstationen ISS potatis som en del av ett experiment för att utforska möjligheten att odla mat på andra planeter.
  5. Potatisen är en klimatvänlig gröda eftersom den kräver mindre vatten och mark än många andra grödor. Dess odling genererar också lägre växthusgasutsläpp jämfört med andra grönsaker.
  6. Under andra världskriget användes potatisen som ett viktigt livsmedel för att bekämpa svält i många delar av Europa. Dess hållbarhet och näringsvärde gjorde den till ett värdefullt tillskott till kosten under tuffa tider.
  7. Potatisväxten har vackra blommor. Blommorna kan vara vita, rosa, lila eller blå och är en del av växtens reproduktionsprocess.
  8. Även om själva potatisen är ätlig, är dess blad och gröna delar giftiga på grund av innehållet av glykoalkoloider, solanin och chakonin. Ämnena är potatisens skydd mot bakterier, svamp, och insekter.
  9. Potatis har använts i traditionell medicin för sina antiinflammatoriska och lugnande egenskaper. Den har också applicerats på sår för att påskynda läkningsprocessen.