Härlig chokladkaka som passar utmärkt till jul, men funkar egentligen året runt.
Ingredienser:
ca 125 g rödbetor
2 st ägg
1,75 dl socker
0,5-0,75 dl rapsolja
1 dl kakao
2 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
ca 0,25 tsk salt
2 st apelsiner
ca 50 g mörk choklad
Chokladglasyr
ca 1,5 dl florsocker
0,5 dl kakao
1 msk pressad apelsinsaft
Gör såhär:
1. Låt de inlagda rödbetorna rinna av i sil eller durkslag. Riv eller mixa dem och krama sedan ur.
2. Blanda socker, kakao, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke.
3. Vispa äggen och sockret fluffigt. Vispa ner oljan.
4. Vänd ner mjölblandningen i smeten, lite i taget.
5. Riv skal från apelsinerna och blanda ner. Spara gärna lite till garnering.
6. Tillsätt rödbetorna och blanda.
7. Hacka och blanda i chokladen.
8. Häll i en smord och bröad form som är ca 20×10 cm eller rund form
9. Grädda i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter på 175 grader (över- och undervärme). Låt svalna minst 20 min i formen innan du stjälper upp den. Dekorera med chokladglasyr och rivet apelsinskal.
Chokladglasyr
1. Rör samman florsocker, kakao och apelsinsaften.
Recept med inspiration från www.juligen.se.
