En riktigt saftig mjuk pepparkaka med underbara dofter av ingefära, kanel och nejlika.
Ingredienser:
Mjuk pepparkaka
150 gram smör
3 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
1 dl Ärtbas
1 dl vatten
1 msk kanel
1 msk mald ingefära
1 tsk mald nejlika
1 tsk bikarbonat
1,5 dl fet filmjölk eller gräddfil
1,5 dl lingonsylt
Glasyr
1 dl florsocker
1-2 tsk vatten
Gör såhär:
Mjuk pepparkaka
1. Smörj en form (ca 2 liter).
2. Sätt ugnen på 175 grader varmluft, (200 grader vanlig ugn).
3. Smält smöret och ställ det åt sidan.
4. Mixa Ärtbasen till mjöl. Blanda Ärtbas med vatten och låt stå och dra en liten stund.
5. Blanda samman mjöl, kanel, ingefära, kryddnejlika och bikarbonat i en bunke och ställ åt sidan.
6. Vispa ägg och socker vitt och poröst, ca 3-4 minuter.
7. Rör ner de torra ingredienserna i ägg och socker.
8. Blanda sedan fil, lingon och smör och vänd ner det i smeten.
9. Blanda i den blöta Ärtbasen.
10. Häll smeten i en smord form. Grädda i ca 40 minuter.
Glasyr
1. Rör ihop florsocker och vatten tills du får en bra konsistens.
2. Häll över kakan och dekorera med frusna lingon.
Recept med inspiration från www.brinkenbakar.se.