Älskad julbordsklassiker på ett helt nytt sätt.
Snygg, modern och festlig!
Ingredienser: 10 st borstad delikatesspotatis (art.nr. 16603)
brynt smör (se instruktioner nedan)
ansjovisfiléer i bitar
karamelliserad lök
3 msk Panko
salt och peppar.
Tillagning: Fördela potatisarna i en ugnsform. Tryck till dem med en sked så de spricker. Pensla med brynt smör och strö över panko, salt & peppar. Rosta i ugnen på 225C i ca 25 min tills gyllene. Lägg upp på ett fat, toppa med ansjovisfiléer och karamelliserad lök. Ringla över lite extra brynt smör och dekorera med färsk timjan.
VEGO? – Byt ansjovis mot kapris.
Brynt smör
200 g smör.
Lägg smöret i en kastrull och smält det på hög värme. Fortsätt värma smöret under vispning (sänk värmen något) tills det har en gyllenbrun färg och doftar nötigt. Tänk på att vispa hela tiden annars bränns det lätt vid. Smöret är perfekt vid 125°C.
Karamelliserad lök
4-5 gula lökar
2 msk smör
1 tsk socker
1 dl vatten
Skiva löken. Hetta upp smör i en stekpanna. Bryn löken tills den fått lite färg. Sänk värmen och låt löken mjuka ca 10-15 minuter. Strö över socker och häll på vattnet. Låt allt vatten koka in, rör om då och då. Löken är klar när den är mjuk och söt. Salta ev. lite.